Bezlepková mouka (Jizerka) 100g
10 vajec
50g namletých ořechů
100g cukru krupice
Kypřící prášek do pečiva
Puding karamel
250g másla
500g mascarpone
Barviva v prášku (zelená, modrá, žlutá, oranžová)
Zlatá gelová barva
Zlaté dekorační perličky
Začneme s klasickým piškotovým korpusem. Oddělíme si žloutek od bílku u všech vajec. Nejdříve si vyšleháme tuhý sníh z bílků a poté vyšleháme žloutky s cukrem. Dále postupně po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem (10 žloutků=10 lžic cukru= 10 lžic mouky). K celé směsi pomalu přidáváme sníh. Hotové těsto vlijeme do kulaté formy a pečeme na 180 stupňů po dobu 30-40 minut.
Mezitím si připravíme krém. Puding uvaříme podle návodu a necháme zcela vychladnout. Utřeme si 500g másla a postupně přidáváme ztuhlý puding a mixujeme na nejnižší výkon.
Vychladlý korpus rozřežeme na 4 stejné díly a každý z nich si namažeme krémem a opět spojíme. Celý korpus pak potřeme zbytkem krému.
Mascarpone dáme do mísy a promícháme. Částí mascarpone potřeme dort pro bílou barvu a zbytek si rozdělíme do čtyř misek a obarvíme každou jiným barvivem. Na pomoc si vezmeme nůž a pohybem zdola nahoru uděláme barevné “skvrny” po stranách i navrchu dortu.
Dort nyní stačí jen dozdobit zlatou gelovou barvou, perličkami a popřípadě květinami.
Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Smícháme všechny ingredience a pokud je potřeba – přidáme mouku. Hotové těsto stlačíme do dortové formy a propícháme vidličkou. Náplň si připravíme pomocí mascarpone a cukru, který společně rozšleháme. Přidáme zbylé ingredience a nakonec směs vlijeme do dortové formy, kde už je připravené těsto. Formu vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů po […]
Ovoce rozmixujeme, přecedíme přes sítko, přidáme cukr (můžeme lehce zahřát pro rychlejší rozpuštění). Při podávání je výborné ředit sodovkou. Uchováváme v chladu. Uvedené množství je na 3 litry, u nás vydrží tak 5 dnů.