Macrame příze – 24,5 m
Tyč – 25cm
Metr
Nůžky
Hřeben na rozčesání
Nastříháme provázky – 12× po 2m a jeden provázek 50cm
Provázky přehneme na půl a pomocí připevňovacího uzlu uvážeme na tyč.
Vyplétáme síť z plochých uzlů( v každé řadě upleteme o jeden uzel méně).
Síť má tvar do špičky.
Pokračujeme kroužkovým uzlem stále dodržujeme tvar špičky.
Uděláme 2 řady.
Na každé straně začneme plést na třetím provázku od kraje.
Pleteme plochým uzlem, ale nestřídáme strany, pleteme stále stejný uzel.
Úplet bude svisle dolů a sám se začne kroutit. Upleteme asi 12cm dolů.
Dále pokračujeme uprostřed, upleteme tvar kosočtverce a vevnitř kosočtverce uděláme jeden plochý uzel. Okraj bude z kroužkový uzlů.
Upleteme poslední řadu kroužkových uzlů opět do špičky, ale opačně otočené, tím spojíme zakroucené úplety na obou stranách.
Jako poslední rozčešeme zbylé provázky a zastřihneme do požadovaného tvaru.
A máme hotovo.
Jablka nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citr.šťávou.Vejce rozšleháme s olejem,jogurtem,cukrem,kypř.práškem,skořicí a moukou.Přimícháme do těsta plátky jablek.Přelijeme do dortové formy(20cm)vystlané peč.papírem a uhladíme.Kdo chce může posypat plátky madlí.Pečeme na 180st cca 35-45min.
Suché ingredience zamíchat v míse, vmíchat žloutky předem rozšlehané v mléce, vmíchat olej a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Půl naběračky nalít na předehřátou teflonovou desku vaflovače, zavřít a upéct. Upečenou vafli potřít dobrou (nejlépe domácí marmeládou či džemem), posypat instantním kakaem, navrch ozdobit ušlehanou šlehačkou a obložit čerstvým ovocem dle vlastní chuti a fantazie. Dobrou chuť Foto ilustrační (Pixabay)
Máslo utřít se žloutkem a smetanou, přidat mouku a vypracovat těsto, z něhož rozválet placku silnou cca 5 mm. Potom klasickými vykrajovacími formičkami vykrajovat různé tvary (nejraději zvířátka), přenést na nízký plech vyložený pečícím papírem (vymazaný tukem) a péct v předehřáté troubě na 150oC dorůžova cca 15 minut. Mezitím připravit sirup: šťáva z jednoho citrónu (1/2 pomeranče), lžička čekankového sirupu -smíchat […]